Fodercentralen - första kravcertifierade foderfabriken i norr

Närmast havet i Umeå Hamn ligger Fodercentralen, en av Sveriges nordligaste privatägda foderfabriker. Fabriken  producerar foder till lantbruket i Norrland.

Lars Holmlund är platschef där:
– Det fina med kor är att de är ärliga. De ger dig svar direkt om fodret har ett bra råvaruinnehåll eller inte.

Med van hand placerar traktorföraren rätt produkter på rätt plats. Utanför fabriken står en lastbil redo att lossa en råvara. Lars Holmlund gör sitt fjortonde år i företaget.
– Vi vill att våra kunder ska uppleva närhet till oss och har aldrig haft en tanke på att flytta centrallagret söderut. Jag brukar säga att vi är lanthandeln som blev kvar i byn, säger han och tillägger att samarbetet med Umeå Hamn fungerar bra.

Lars Holmlund Fodercentralen

Lars Holmlund, platschef för Fodercentralen i Umeå

Ett femtiotal olika foder

Fodercentralen levererar det mesta inom foder, gödsling, utsäde, ensileringsmedel och plast. Utöver ett femtiotal olika typer av foder finns saltstenar, mineralfoder, växtskyddsmedel och mjölknäringar till försäljning. Bönder och växtodlare är deras främsta kunder. Företaget är beläget på en tre hektars tomt.
– Läget i hamnen gör att vi kan lossa båtarna nästan rakt in i fabriken. Gödsel, utsäde och plast tar ju mycket plats. Den stora tomten ger oss möjlighet att förvara skrymmande produkter.
– I den där hallen tar vi emot gödsel på båt som vi säckar upp i 750 eller 1000 kilos säckar. Gödseln kommer från Tyskland och Finland, säger Lars Holmlund.
All tillverkning sker via data.
– I alla foderfabriker finns en så kallad intagsgrop där alla råvaror tas in. En skruv matar in samtliga råvaror som sedan plockas ihop och fördelas. Kontroll görs regelbundet så att rätt mängd råvaror tillsätts. Det fungerar ungefär som ett kakrecept.

Närproducerat har nått nya höjder

Lars Holmlund nämner att närproducerat har blivit mer populärt.
– Fler och fler föredrar närproducerat och tycker att det är omoraliskt att ta ingredienser till foder från tredje världen.
År 2010 blev Fodercentralen kravcertifierad som den första foderfabriken i Norrland, något som han är stolt över.

Vad är roligast med att vara platschef på Fodercentralen?
– Det roligaste är att vara ute och hälsa på våra kunder. Att få prata med dem och höra om livet. Jag gillar hur de drivs av sina djur och deras relation till dem. På en bondgård händer det grejer hela tiden. Bönder är tusenkonstnärer och behärskar väldigt många olika arbeten i en och samma person. Man hittar inte det i någon annan yrkesgrupp. De skulle bara få betalt därefter.

Investerar för framtiden

Fodercentralen är ett nischat och relativt litet företag.
– Men vi slåss mot de större aktörerna och jobbar med långsiktighet, funktion och service samt erbjuder de allra bästa produkterna.
Enligt Lars Holmlund får dagens bönder slita hårt för att det ska gå runt, särskilt mjölkproducenterna. Detta till följd av låga mjölkpriser.
– Vi pressas på våra foder, utsäde– och gödselpriser. Vi ser marginalerna sjunka, men det är bara att effektivisera mera. Någonstans tror vi att förnuftet kommer segra och att folk inser att de måste fortsätta använda mejeriprodukter. Det skulle vara intressant att se hur det skulle gå om vi var utan mjölkprodukter i ett halvår!
Trots detta har Fodercentralen vuxit de senaste fem-sex åren.
– Vi har gjort ständiga investeringar för att möta kraven. Så det vore väl ändå tokigt att påstå att vi skulle lägga av i morgon. Just nu undersöker vi möjligheten att bygga ut våra lokaler ytterligare.
Utökningen kan komma att innebära fler anställningar.
– För tillfället håller vi på att anställa ännu en säljare så det är inte omöjligt!

AB Västerbottens Fodercentral

Gör: Försörjer lantbruk och husdjursägare med allt inom foder, mineraler, gödsling, utsäde, ensileringsmedel och plast.

Grundades: 1955

Antal anställda: 12

Omsättning: 120 milj. kr

Webbplats: www.fodercentralen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.